Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 19:12 - НЕОБЯСНИМАТА ВЪРТЕЛЕЖКА НА СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
Автор: peeva1950 Категория: Хоби   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
1

image

НЕОБЯСНИМАТА ВЪРТЕЛЕЖКА НА СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

автор: Петранка МИЛЕВА

 

 

На 10 юни 2013 година посетихме Бургаската служба за социални грижи с една простичка на пръв поглед молба.

Съпругът ми, инвалид ПЪРВА ГРУПА,  95% инвалидност  с придружител, който се води на учет в София по местоживеенето си, в момента на получения масивен инсулт, вследствие уврежданията, след възстановяването му именно и е инвалидизиран, реши да придвижи документацията, удостоверяваща здравословния и социалния му статус на територията на гр. Бургас, където е сегашното му местоживеене и местожителство.

 

Верен на своите принципи за прецизност на документацията, той си подготви оригиалното Експертно решение за инвалидност, копие от същото за представяне пред институцията, личната си карта и копие от нея.

Служителката погледна документите и ни препрати в бл. 53 на ж.к. „Изгрев”, където се намирала Районната служба по нашето местоживеене, оторизирана да обслужва гражданите, живеещи на територията на този комплекс за улеснение.

 

Незабавно се отправихме натам се представихме на служителката, движеща тези въпроси в местната Районна служба за социални грижи.

Посрещна ни любезна млада дама. Покани ни да седнем.

Подадохме й документите.

Влезе за минутка в офиса си и след като излезе ни донесе две бланки, които трябва да се попълнят, за да се придвижи прехвърлянето на социалното инвалидно досие на съпруга ми в гр. Бургас.

 

Само, че…

Първо трябвало да отидем до картотеката на инвалидите, намираща се в приземния етаж на МБАЛ – гр. Бургас, където се помещава и ТЕЛК комисията. Там трябвало, първо да ни заверят ЕКСПЕРТНОТО РЕШЕНИЕ, че се водим на учет в гр. Бургас, за да се изпратят документите до София.

Тя ни припомни, че картотеката работи с граждани до обяд, а тъй като, докато обикаляхме службите за социални грижи вече минаваше 12,30 ч., няма смисъл да се разкарваме излишно до там.

 

Благодарихме за любезното отношение и компетентната информация. За вниманието, че се движим в такъв час, в който има силно слънце и не е много препоръчително да  се излагаме продължително време на силното му лъчение и се прибрахме у дома, с намерението рано сутринта да посетим картотеката, за да извършим тази предварителна процедура – заверяването на Експертното решение на съпруга ми.

 

Рано сутринта на  11 юни 2013 г. се запътихме към картотеката, за да изпълним препоръчаната ни процедура.

Часът бе едва 8 и бяхме убедени, че няма да закъснеем, да си загубим още един ден за проверяване, уточняване, заверяване и пр. и пр.

За около 10 минути, след като  изчакахме няколкото човека, които бяха дошли преди нас, ние влязохме в канцеларията на картотеката. Предадохме искането си, целта за посещението ни, както и службата, която ни е изпратила при тях за заверка. Представихме и тук документите и получихме следния отговор:

 

Тук в картотеката се заверява Експертното решение на ТЕЛК в случаи като Вашия едва след като Районната служба за социални грижи е изискала инвалидното досие от последния адрес по местоживеене.

Логично наистина.

Ние изразихме недоумението, защо тогава сме изпратени в картотеката, преди да бъде изпълнена тази процедура, поблагодарихме за информацията и се прибрахме по живо по здраво отново у дома.

 

Не се съмняваме в компетентността на подразделенията на Социални грижи в гр. Бургас по същество.

Съмняваме се, обаче в Системата за координация и комуникация, изградена в тези подразделения.

В България е масово явление всички институции, организации и фирми да казват, че техния вътрешен ред е съвършен и консултации не са им нужни.

 

Защо обосновавам тази своя констатация именно така?

Защото работя в консултантски екип и в това си качество с колежката, която е СЕРТИФИЦИРАН КАРИЕРЕН КОНСУЛТАНТ, а моя милост КОНСУЛТАНТ по превантивно трудово право, почти ежедневно се сблъскваме със самоувереността на нашите контрагенти, пред които презентираме дейността и възможностите на нашия екип, че на тях подобни консултации не им са нужни, защото си били компетентни.

 

Да, де! Компетентността си е компетентност, както тяхната, така и нашата.

В контекста на многото други, както и тази констатация, след като на институциите, фирмите, организациите и пр. уж, всичко им е ясно, а пък размотават неоснователно гражданите, ние пък поне ще ги консултираме БЕЗПЛАТНО, какви са техните права, как и къде да отидат при всеки отделен случай на подобни БЕЗМИСЛЕНИ ВЪРТЕЛЕЖКИ, за да се възползват безпроблемно от правата си, въпреки неведението на обслужващите ги.

 

Уважаеми колеги от Службите по обслужване на граждани с увреждания, направете си труда да си координирате действията:

 

ПЪРВО

Между собствените си подразделения;

ВТОРО

Между останалите институции, с които е свързано обслужването на категорията граждани, които са Ваши подопечни.

ТРЕТО

Актуализирайте си ДЛЪЖНОСТНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ в осъвременен вариент, където има специален МОДУЛ – КОМУНИКАЦИИ.

Този модул включва:

  1. Вътрешни комуникации.
  2. Външни комуникации.

 

Можем да Ви предложим две ВЪЗМОЖНОСТИ:

1.        Закупуване на ПРИМЕРЕН ОБРАЗЕЦ авторска длъжностна характеристика.

2.        Разработване на ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА за дадена КЛЮЧОВА за вашата институция, фирма, организация длъжност, екип, както и ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ ДЛЪЖНОСТНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, разработени специално, според спецификата на конкретната ви дейност за целия Ви състав.

 

Цени по договаряне.

Отстъпки за летния отпускарски сезон до 20%!

 

Това открихме при Вас, като пропуск, който създава затруднения точно на хората в неравностойно положение, вместо улеснение, каквато е целта на Вашето предназначение.

Това, което Ви трябва се намира при нас, на достъпни цени, изготвено професионално, компетентно, авторски и актуално!

 

Заедно можем да превърнем подобна ВЪРТЕЛЕЖКА в ДОБРЕ РЕГУЛИРАН И СИНХРОНИЗИРАН МЕХАНИЗЪМ за обслужване на граждани и институции, които зависят от Вашите и нашите ТОЧНИ, АДЕКВАТНИ И ЕКСПЕДИТИВНИ действия!

 

 

 


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peeva1950
Категория: Хоби
Прочетен: 1271300
Постинги: 576
Коментари: 318
Гласове: 482
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728