Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2013 19:11 - ГЮВЕЧ СЪС СВИНСКО РАГУ И ЗАЛИВКА
Автор: peeva1950 Категория: Хоби   
Прочетен: 2806 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 14.08.2013 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

ГЮВЕЧ СЪС СВИНСКО РАГУ И ЗАЛИВКА

 

СПЕЦИАЛИТЕТ НА МОЯ СЪПРУГ

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

ЗА ОСЕМ ПОРЦИИ

 

8 парчета рагу

1 буркан гювеч

ј райкин боб

5 едри картофа

5 едри чушки-капия

5 едри домата

4 едри глави лук

4-5 глави чесън

1 едър патладжан

Чаша червено вино

9 супени лъжици олио

2 супени лъжици брашно

Джоджен

Чубрица

Червен пипер

Черен пипер

1 люта чушка

Сол на вкус

1 връзка магданоз

2 яйца

1 кофичка кисело мляко

 

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

 

Нарязват се картофите на кубчета

Месото, заедно с картофите се поставят в гювеча.

Добавя се олиото.

Задушават се добре.

След това се поставят чушките, нарязани на квадратчета, доматите, накълцани на едро, патладжана, нарязан на кубчета, чесъна на скилидки, лука накълцан на едри кубчета, нарязания райкин боб и се прибавят подправките.

След като всичко това се задуши добре, се добавя съдържанието на буркана гювеч и малко вода.

В процеса на печенето се разбърква от време на време и при необходимост се добавя по малко студена вода.

След 10 мин се добавя чашката червено вино и накълцаната на ситно люта чушка.

Този процес прави гювеча по-вкусен, тъй като се получава много по-добро запарване на зарзавата и ястието въобще, отколкото ако се налее по-голямо количество вода наведнъж.

Пече се в пръстен гювеч в предварително добре загрята фурна.

 

След като ястието е готово се разбъркват яйцата с киселото мляко, като се прибавя малко джоджен, брашното и малко сол и се заливат върху гювеча.

Когато коричката се зачерви добре, се изключва фурната, без да се отваря повече.

По този начин се получават тук-там тъмно-кафяфи петънца и чудесен вкус.

 

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

 

 

При липса на гювеч, с така посочените продукти, ястието може да се приготви в дълбок съд с капак – за предпочитане стара тенджера. В такъв случай се поставя първо добре измитото рагу и се добавя вода докато се покрие месото. Желателно е фурната предварително да е нагрята, водата гореща. Когато се задуши добре месото, почти до готовност, се добавят картофите. След 10 мин. се добавят останалите продукти. Доматите се добавят, след като всичко е почти напълно сварено. 10 мин. след тях се добавя буркана-гювеч. След 10 мин. се добавя чашката вино и накълцаната на ситно люта чушка. Така задушаващият се във фурната гювеч се пече до пълна готовност.

Изважда се от фурната, изсипва се в подходящо плаке, със съвсем малко от течността, в която е сварено ястието. Запича се, докато хване коричка и едва тогава се излива върху него заливката, в която се добавят 2 лъжици брашно, малко джоджен и малко сол.

След като се зачерви добре се изключва, но не се изважда от фурната, за да се получи прекрасния с тъмно-кафяви петънца вид и вълшебен вкус!

Днес аз го приготвих така, като едната глава чесън я поставих на скилидки, с останалите три глави чесън добре пресирани, след което изсипах сместта в плакето.

В основното ястие поставих накълцаните дръжки от магданоза, а останалата част също, когато поставих ястието в плакето. По този начин се запазва аромата на растението свеж!

След като се извади от фурната, ястието се нарязва на порции с остър нож и с помощта на лопатка се сервира под формата на квадрат в подходящи чинии.

При това количество продукти при мен се получават 8 бр. големи квадратни порции.

 

ДОБЪР АПЕТИТ!!!

image





Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. danailvdimitrov - мерси...като свърши Богодичния пост ще го пробваме
14.08.2013 19:56
сега е малко рано, а и горещо
цитирай
2. policexpert - Мила,моя Петранке,
14.08.2013 22:37
Никога не съм ял по-вкусен ГЮВЕЧ,от този който ти днес хриготви ! БЛАГОДАРЯ ТИ ! Твой Съпруг : http://www.policexpert.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peeva1950
Категория: Хоби
Прочетен: 1356519
Постинги: 576
Коментари: 319
Гласове: 483
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031