Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2012 07:11 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МОИТЕ ЛЮБИМИ УЧИТЕЛИ И НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ!
Автор: peeva1950 Категория: Хоби   
Прочетен: 2803 Коментари: 0 Гласове:
1ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА,  МОИ ЛЮБИМИ УЧИТЕЛИ!

 

Пиша специалното си посвещение на любимите учители в моя живот именно днес, денят който по моето ученическо време бе обявен за Ден на българския учител 25 май!

Логично е, когато славянско-говорящото население в цял свят празнува Деня на славянската писменост на 24 май, на следващия ден – 25 май, именно този ден да бъде празник на учителя!

Това, разбира се бе преценено през 60-70-те години на миналия век.

 

В 21 век – България, макар да е, така да се каже, в началния курс на  Университета на Европа – образно казано, стандартите и правилата на Европа са и наши правила. По тази именно причина, присъединявайки се към европейските традиции с решение на Министерския съвет за Професионален празник на учителя  през 2006 г. е обявен денят 5 октомври.

Международният ден на учителя, който се отбелязва в над 100 страни по света.

 

Кратката историческа справка води към датата 5 октомври 1966 год.

На този ден е приет документ, който касае статута на учителите. Световната общественост определя науката, образованието и културата като основен фактор за прогреса на човечеството. Датата е знаменателна дотолкова, доколкото можем да считаме, че се поставя ударение не само на образованието и науката като форма за ограмотяване,  а и възпитавенето, етиката, културата, духовните ценности.

 

Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата – ЮНЕСКО, забележете цели 28 години по-късно, едва през 1994 година обявява 5 октомври за Международен ден на учителя. В съображенията за определяне именно ва тази дата  се визират отбелязаните по-горе наченки на осъзната потребност от особено внимание  към културния възход на човечеството. Независимо от не особено лицеприятната скорост, с която се реагира на акцента за важността на науката, образованието и културата, тази стъпка, ако не друго, то поне е израз на признание към учителите.

 

Въпреки, че международния ден на учителя официално се отбелязва на 5 октомври в цял свят, вече цели 18 години, с изключение на някои страни и народи с по-различна духовност и култура, а в България официално вече 6 години, българските преподаватели безсигнално го подминават. Някои учители, дори не знаят, че съществува Международен ден на учителя. Не чувстват своята принадлежност към своя световен професионален празник.

 

Това е така, не защото българските учители омаловажават международните и европейски стандарти, регламенти, традиции. Това е така, защото българските учители си имат не само един, а няколко по-самобитни, идентични и уникални БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ празници:

 

·        24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура;

·        1 ноември – Денят на народните будители;

·        15 септември – Първия учебен ден;

 

Нашата богата култура е една от най-древните в Европа и в света.

По тази причина, макар и да не пледираме към другите народи да се идентифицират с нас и нашите традиции, нямаме причина да се срамуваме, че сме българи, поради факта, че ние много години, дори бих казала, векове преди тях си имаме национални исторически празници, на науката, образованието и културата! Нещо повече акцентиращи по-скоро към Духовната култура!

Факт е, че ние сме дали на славянските народи и писмеността и християнската вяра!

 

До тук с историческия апломб.

 

БЛАГОДАРЯ на моята първа учителка другарката  ЩЕРИОНОВА, която ме научи да чета и пиша по най-добрия възможен начин – красиво, без грешки и да се изразявам правилно.

Тя ми преподава три години в началния курс. Първо основно училище „св. св. Кирил и Методий” в гр. Бургас. Никога няма да я забравя.

 

Благодаря на моите ЛЮБИМИ учители от основния курс на същото училище, в което учих до осми  клас.

 

На ПЪРВО място БЛАГОДАРЯ на учителката ми по литература МАРИЯ САЛАБАШЕВА изключителен литератор и педагог. Тя ме научи не само на граматика, правопис, правоговор, но и да рецитирам изразително. Никога няма да забравя, как ни връщаше преразказите и съчиненията да ги препишем отново, като разделим дългите изречения, преобразувайки ги в няколко по-кратки. Др. Салабашева ме научи да бъда принципна, взискателна и борбена личност. Отличната ми оценка си е напълно заслужена и аз я оправдавам и до днес.

 

С усмивка, без тиранизиране тя ни иронизираше, че когато ни чете изреченията докато стигне до края забравя за какво е ставало въпрос в началото. Благодаря й не само за това, че е един високо-интелигентен преподавател, а също и вдъхновител в развитието и усъвършенстване на моята дарба да пиша стихове. През целия ми трудов път съм била с една крачка пред другите в областта на писането и редактирането.

 

ГОРЕЩО БЛАГОДАРЯ на най-добрите ми любими учители, които не бих се осмелила да класифицирам, защото всичките ги обичам от същото училище „св. св. Кирил и Методий”, където завърших основното си образование.

 

БЛАГОДАРЯ на другарката СПАСОВА, преподавател по физика и мой любим класен ръководител.

Тя ме научи не само да систематизирам, наблюдавам и изследвам процесите, физичните явления, но и правилно да анализирам резултатите. Като класен ръководител др. Спасова ме научи на доверие, толерантност и отговорност.  Много се стараех по физика, а др. Спасова почти винаги ми пишеше 5 и Ѕ или 6-, като едва при завършването ми каза, че това е било за стимул, повече да се старая, да постигна по-добри резултати.

 

БЛАГОДАРЯ  на другарката ИЛИЕВА, преподавател по география. Аз, която бях и до днес си оставам лаик в ориентирането с любов и в захлас слушах тази ерудирана личност, с богата култура и знания в своята област. Винаги полагах усилия да бъда близо до нейните изисквания и имах отлични оценки по този предмет. Един ден, когато си купувах хляб, я срещнах. Толкова ми беше приятно да я видя.

Тя си приказваше, с продавачката. Влизайки я чух да казва:

-Не помня в клас, когато съм преподавала да има шум.

Когато влязох, тя възпитано се отдръпна от гишето и замълча.

Аз, обаче я попитах:

-А знаете ли защо?

Тя ме погледна очудено.

-Защото Вие си преподавахте така увлекателно, приятно и интересно предмета, че никой не искаше да пропусне Вашия урок.

Казах й, че съм й ученичка. А тя скромно ми благодари, без да се впуска в някакви излияния.

 

Шапка Ви свалям любими мои учители от основния курс.

Вие ми дадохте и началото, и основата.

Стабилните знания, които ми служат и до днес.

 

БЛАГОДАРЯ  от сърце и на любимите си учители от първа гимназия „Г. С. Раковски” гр. Бургас.

 

Другарят МАРКОВ – преподавател по история – философ. Високо ерудирана личност. Възпита в мен аналитичното мислене, обективната преценка, жаждата да тръгна от началото или да се върна във времето, за да проследя събития, исторически факти, подрробности. Коректив, в историческите съчинения и преразкази писмени и устни. Владеещ до съвършенство предмета си. Творческа личност, способна да прецени степента на знанията и да насочва учениците си по пътя към тяхното израстване и усъвършенстване.

 

Другарят КУЗНЕЦОВ – преподавател по руски език. Този нестандартен учител, ни накара не само да обичаме руския език, като наш роден. Той – натурален руснак по произход ни научи на най-доброто произношение, за което бихме мечтали. С богато чувство за хумор ни подсказваше по нестандартен начин овладяването на руската по-сложна от нашата граматика. Този удивителен човек, притежаваше нестандартен стил на изпитване.

 

Като излезе и ни поогледа, в зависимост от вида ни, дори ни измисляше прякори. Най-добронамерени, разбира се. Толкова точен прякор не бях срещала. На Андрей, например, му казваше „милинката.” Причината бе, че той от непрекъснато носене на ученическата си шапка в джоба, й беше пречупил козирката и тя действително имаше вид на омазнена милинка…

 

Паралелката наброяваше около 25 човека  средно и ако 5 отсъстваха, остават 20. Изобратетелният преподавател изведнъж ни в това, ни в онова време, спираше урока или упражненията и извикваше 1,3, 5 и така всички нечетни номера и искаше от тях да му отговорят на по един въпрос. В същото време споменаваше към всеки нечетен по един четен номер, който да внимава какво говори прикрепения към него човек. Когато свърши всеки четен номер трябваше да каже грешките на определения човек.

 

Така другаря Кузнецов успяваше за десетина минути да разбере, кой колко знае от целия клас. Аз не помня да ме е изпитвал по друг начин. Никой от нас. Като даде от време на време по някой писмен, да ни види, как сме с правописа, на него му стигаше да знае, кой, колко струва. В интереса на истината, толкова ни беше приятно и интересно, че почти нямаше ученик с оценка 3 и 4. Правилно ни научи и правилно ни оцени. Той ме научи да внимавам, да прецизирам, да пускам в действие чувството си за хумор в определени ситуации и най-важното да уча системно, защото всеки час мога да очаквам изненади, а не да си правя сметката кога долу-горе ще ме изпитат и  през останалото време „да запразня”, както го наричахме това безвремие, тогава.

 

Другарят Кузнецов, в часовете си почти никога не говореше на български. На мен лично ми беше много приятно.

Някои хора и днес се дразнят, и се правят, че не разбират или не знаят руски език.

Не мога да го проумея. Всеки чужд език, който си научил е едно богатство, една култура. Един така роден и близък език като руския е двойна наслада за душата.

 

 

Другарят САВОВ  - преподавател по математика. Честно казано, почти всички ученички бяха влюбени в него. Същински Ален Делон. Дали затова, или заради проницателността му, способността да ни показва, как можем да решаваме дадена задача по няколко начина. Уважението и разбирането, които проявяваше към затрудненията на някои ученици в усвояването на математическите понятия, една от които бях и аз, го поставя на почетно място сред моите любими преподаватели.

 

Аз, никога няма да забравя, как бях стресирана, когато в девети клас ме извика на дъската.

Каза ми:

-Вземи транспортира.

Взех го аз – един такъв грамаден дървен транспортир и…изпаднах в някакъв транс.

Седя си пред дъската, мълча, без да осъзнавам какво ми говори.

Тогава той се приближи внимателно и ми каза:

-Ти чуваш ли, момиче, начертай права линия от точка А до точка Б.

 

Изключителен педагог, справедлив и обективен. Той ме научи да заобичам алгебрата и дори най-сложните алгебрични задачи не ме затрудняваха. До днес умея да комбинирам числата, да ги запомням и смятам лесно на ум и да решавам някои от професионалните си задължения с помощта на математическите начини, на които другаря Савов ме научи.

 

Другарката СПАСОВА – преподавател по химия. Млада синеока хубавица, току-що завършила. В нея пък бяха влюбени повечето ми съученици. Никак не им беше удобно да се изправят пред тази чаровна преподавателка и да мълчат. Макар и млада Таня, както й казвахме, поради младостта й отлично си владееше предмета. Химията много ми се удаваше.  

Което си е право, право си е. Другарката Спасова живееше близо до сградата на Бургаския съд.

Ние тайничко бяхме проверили това. Толкова много я обичахме всички без изключение, че тя бе единствената на която ходихме да првим серенада призори, след като се бяхме поразходили по плажа, след абитуриентския бал. Боси, леко попийнали за първи път, събудихме целия квартал и я аплодирахме с мощно „УРА”. Едва, когато я събудихме и тя се показа, за да ни благодари, оставихме хората на мира.

 

Тя ми препоръчваше да следвам химия. Много беше разочарована, когато й заявих, че предпочитам право или журналистика.

Всъщност това и работих и учих през цялото време на трудовия си стаж и продължавам да се занимавам, макар и не професионално. Но на себе си е нескромно да си благодаря.

 

Благодаря й на господин Кирил ДИМИТРОВ, дългогодишен главен юрисконсулт на Българските професионални съюзи, който ми бе преподавател в задочната форма на обучение по „Основи на трудовото право.” Този обособен факултет по трудово право, организиран от Съюза на юристите в България с акредитацията на Софийския университет ми даде много и ценни, както теоретически, така и практически знания в областта на трудовото право, които ми служат отлично и днес.

 

Възхитена съм от ерудицията и познанията на този изключителен професионалист в областта на правото. Той ме научи да внимавам и в запетайките в текста на закона.

Никога няма да забравя как на едно съвещание в Инспекцията по труда той стана и аргументирано доказа пред всички, как една наредба за младите специалисти противоречи на друг закон.

 image

Благодаря на всичките си учители. Всеки от тях ме е научил на нещо, което ми е полезно в живота. Тези, които съм забравила, или неволно пропуснала, моля да ме извинят за това. Аз съм обикновен човек, и както всички си имаме любими хора, така и аз си имам любими учители. Любомите учители, никога не се забравят. Знаете го по себе си, нали?

 

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ЗА ТЯХНАТА БУДНА ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК УЧИТЕЛИ НАШИ!

 Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peeva1950
Категория: Хоби
Прочетен: 970239
Постинги: 576
Коментари: 317
Гласове: 473
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930